Hoeveel dagen na de houdbaarheidsdatum kun je yoghurt nog veilig eten? Ontdek het antwoord hier

Een populair item in veel koelkasten is het aloude product yoghurt. Met de warme dagen in volle gang, starten velen hun ochtend met een kommetje yoghurt, verrijkt met vers fruit. Yoghurt is niet alleen een klassieke keuze voor ontbijt, maar speelt ook een belangrijke rol in diverse culinaire creaties, van zoet tot hartig en zelfs als een onderdeel van dressings. Wat echt van belang is bij het kopen, is aandacht voor de houdbaarheidsdatum, zodat je geen beschimmeld product mee naar huis neemt. Vergeet niet dat de datum op de verpakking eigenlijk meer een richtlijn is. Het is verstandig om de yoghurt vóór deze datum te consumeren, maar een paar dagen later betekent niet automatisch dat het product niet meer eetbaar is. Een terugkerende vraag is: hoe lang blijft yoghurt goed na de houdbaarheidsdatum? Moet je het direct weggooien zodra je de datum overschrijdt?

Allereerst is het goed om te weten wat ‘vervaldatum’ en ‘consumptiedatum’ precies betekenen. De houdbaarheidsdatum geeft de periode aan waarin de fabrikant de hoogste kwaliteit van de yoghurt garandeert. Na deze datum kunnen smaak en textuur veranderingen vertonen, maar dat betekent niet per se dat de yoghurt niet meer goed is. Als de yoghurt na de houdbaarheidsdatum nog op de juiste manier bewaard wordt, kun je deze vaak zonder problemen nog eten. Wel is het slim om te kijken en ruiken of het product nog goed is voordat je het gaat gebruiken.

Een leuk weetje: onderzoek in Frankrijk toont aan dat yoghurts vaak nog enkele dagen na hun houdbaarheidsdatum te consumeren zijn. Sommige yoghurts bleken zelfs na drie weken nog eetbaar te zijn! Het blijkt dat vooral natuurlijke yoghurts tot langere houdbaarheid in staat zijn, terwijl ze alle benodigde voedingsstoffen en melkfermenten behouden die goed zijn voor de bacteriële flora. Wat vooral verandert, is de Ph-waarde, wat het smaakprofiel kan beïnvloeden.

Zie je echter schimmel op de yoghurt na de houdbaarheidsdatum, dan is het sterk aan te raden om het niet meer te eten, gezien het verhoogde risico op voedselvergiftiging. Dit kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn, krampen, hoge koorts en in sommige gevallen uitdroging.

Een interessante tip, vind je ook niet?