
Een airfryer is ideaal als je gezonder wilt koken. Toch kan het resultaat tegenvallen als je een paar basisregels overslaat. Hoe haal je er het meeste uit? Met deze tips zit je goed.
Waarom is een airfryer zo handig? Vergeleken met een traditionele frituurpan heb je veel minder olie nodig. Onderzoek in de European Journal of Lipid Science and Technology laat zien dat je tot ongeveer 70% minder vet gebruikt dan bij klassiek frituren, wat neerkomt op zo’n 45 calorieën minder per 100 gram friet. Daarnaast blijven bepaalde voedingsstoffen, zoals antioxidanten en vitamine C, beter behouden dan bij frituren.

1. Mandje te vol proppen
Het is verleidelijk om het mandje tot de rand te vullen, maar dan circuleert de lucht minder goed. Het gevolg: slappe hap in plaats van lekker krokant. Werk liever in porties.

2. Niet voorverwarmen
Voorverwarmen wordt vaak vergeten. Net als bij een oven heeft ook je airfryer even tijd nodig om op temperatuur te komen. Door voor te verwarmen gaart je eten gelijkmatiger.
3. Niet omschudden halverwege
Schud het mandje halverwege de bereiding even om. Zo krijgen alle kanten hitte en wordt alles mooi egaal bruin en knapperig.

4. Verkeerde snacks gebruiken
Niet elke snack is gemaakt voor de airfryer. Het apparaat werkt anders dan een frituurpan, dus kies producten die geschikt zijn voor de airfryer.
5. Niet schoonmaken voor de eerste keer
Heb je een nieuwe airfryer? Haal alle beschermmaterialen weg en maak de losse onderdelen eerst even schoon voordat je gaat koken.

6. Metalen of scherpe tools gebruiken
Prik niet met vorken of andere scherpe metalen in het mandje; daarmee beschadig je de antiaanbaklaag. Gebruik liever houten of siliconen hulpmiddelen.
7. Te dicht op de muur zetten
Een airfryer blaast hete lucht. Zet ’m met wat ruimte rondom neer, anders blokkeer je de luchtstroom en kan het apparaat te warm worden.
8. Helemaal geen olie gebruiken
Je hebt veel minder olie nodig dan bij frituren, maar een klein beetje helpt vaak voor kleur, smaak en een knapperige bite. Het voorkomt ook uitdrogen.

9. Bakpapier in het mandje leggen
Bakpapier lijkt handig tegen viezigheid, maar het kan de luchtstroom hinderen en zelfs riskant zijn. Laat het liever achterwege.
10. Groenten te klein snijden
Hele kleine of lichte stukjes vliegen door de bak en drogen snel uit. Snijd groenten in wat grovere, gelijkmatige stukken voor het beste resultaat.
Kortom: let op deze punten als je met de airfryer kookt, dan worden je gerechten meestal een stuk krokanter en lekkerder.



