Ben je bezig met afvallen en vraag je je af wat slimmer is: brood of crackers? Veel mensen grijpen naar crackers of rijstwafels omdat ze denken dat brood dik maakt. Maar is brood echt de boosdoener, of helpt die switch juist niet zoveel als je hoopt?

Het is slim om verder te kijken dan aannames en de echte voedingswaarden onder de loep te nemen. Wat je op het eerste gezicht denkt, klopt lang niet altijd. Dus laten we inzoomen op wat de feiten zeggen in de discussie ‘brood versus crackers of rijstwafels’ als je wilt afvallen.
Zijn die vervangers eigenlijk wel beter dan brood?
Volgens het Voedingscentrum kun je beter voor brood kiezen—mits je gaat voor volkoren. Meestal leveren crackers minder vezels dan een snee brood, en rijstwafels bevatten vrijwel geen vezels.
Vezels zijn ontzettend belangrijk als je je gewicht wilt managen. Ze geven je een vol gevoel, waardoor je minder snel gaat snaaien, en ondersteunen een gezonde spijsvertering en stofwisseling.
Daarnaast bevatten veel crackers ook nog verzadigde vetten, terwijl volkorenbrood daar juist heel weinig van heeft. Rijstwafels zijn dan wel vetarm, maar ze leveren bijna niets aan voedingsstoffen op en zijn daardoor vooral een ‘lege’ snack.
Kortom: wil je afvallen en tegelijkertijd lang verzadigd blijven en je stofwisseling ondersteunen, dan is een snee volkorenbrood meestal de betere keuze. Het loont om niet op aannames af te gaan, maar te checken wat producten écht in huis hebben.



