De meesten doen het zo: pasta koken, in het vergiet kieperen, op het bord leggen en er dan wat saus overheen lepelen. Klinkt logisch, toch? Alleen… zo maak je geen écht lekkere pasta. Sterker nog, precies daardoor wordt je pasta vaak droog, plakkerig en nogal saai van smaak.
Waarom afgieten het verpest
Als je pasta in een zeef laat uitlekken en op een bord schuift, spoel je ongemerkt smaak en nut weg. Je pasta koelt af, gaat aan elkaar zitten en pakt de saus slecht op. En je spoelt iets kostbaars door de afvoer: het zetmeelrijke kookwater.
Zo pak je het wél aan
Het is simpel en wordt in Italiaanse keukens al generaties lang zo gedaan:
Vis de pasta uit het kokende water
Gebruik een tang of schuimspaan en haal de pasta eruit zodra hij bijna gaar is. Laat ’m dus niet helemaal afkoken in de pan.Meteen de saus in
Zet je saus alvast op laag vuur en gooi de hete pasta er direct bij. Laat het samen nog ongeveer een minuutje doorkoken, zodat alles mooi in elkaar grijpt.Een scheutje pastawater
Doe een paar eetlepels van het kookwater bij de saus. Door het zetmeel bindt de saus beter aan de pasta en wordt hij heerlijk romig.Afmaken met boter, olijfolie en kaas
Voeg een klontje boter of een scheutje olijfolie toe en wat geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaan of Pecorino). Dit geeft extra smaak, glans en smeuïgheid.Breng op smaak met kruiden
Doe je verse of gedroogde kruiden pas op het einde erbij, zoals basilicum, oregano of zwarte peper. Dan blijven de aroma’s fris en krachtig.
Waarom dit zo goed werkt
Pasta en saus horen samen één gerecht te vormen. Door ze kort samen te laten garen met een beetje pastawater, ontstaat de ideale binding. De pasta zuigt de saus op in plaats van dat die er alleen bovenop ligt — en dat proef je meteen.
Toppasta draait om timing, hitte en slim omgaan met je ingrediënten. Laat dat vergiet links liggen. Doe het zoals in Italië: rechtstreeks uit het water de saus in, even laten samenkomen en afmaken met vet en smaakmakers. Het verschil is enorm: romiger, rijker en veel professioneler. Als je dit eenmaal zo doet, wil je niet meer anders.



