Als je net het huishouden hebt gedaan en je keuken er blinkend uitziet, rest vaak nog de vraag: waar laat je die natte vaatdoek nu? Mensen hebben vaak de neiging om de doek op een plek neer te leggen waar hij eigenlijk niet hoort, wat ongewild tot een hygiënisch probleem kan leiden. Misschien betrap je jezelf er weleens op dat je die natte doek gewoon op de kraan of aanrecht legt. Dat lijkt handig, maar eigenlijk is het niet zo’n goed idee.
In veel huishoudens wordt de vaatdoek na het schoonmaken ergens weggemoffeld. Sommigen gooien hem direct in de wasmachine of zelfs direct in de prullenbak. Maar vaak wordt hij even te drogen gelegd voordat er een beslissing valt wat ermee te doen. En hoe verleidelijk is het dan niet om hem even over de kraan of verwarming te hangen? Je zou zeggen dat hij daar snel droogt, maar deskundigen wijzen op de risico’s van deze gewoonte.
Zo’n vochtige doek vormt namelijk de ideale plek voor bacteriën en schimmels om zich te vermenigvuldigen. Hang je zo’n doek over de kraan, dan krijgen bacteriën makkelijk de kans om zich daar te nestelen, vooral op delen als de kraanhevel of het filter. De eerstvolgende keer dat je de kraan gebruikt, komt water in aanraking met deze potentiële vervuiling, wat natuurlijk allesbehalve gewenst is. Die ziektekiemen belanden dan misschien wel in je drankje of op je eten. En als je daarna nog met je handen je gezicht aanraakt, heb je het niet eens door dat je die bacteriën verder verspreidt.
Ook het idee om de vaatdoek aan de verwarming op te hangen is verraderlijk. De warme lucht kan bacteriën letterlijk de kamer in blazen, waardoor de luchtkwaliteit in de keuken slechter wordt. Snel drogen? Ja. Hygiënisch? Dat niet echt.
Zelfs het aanrecht, waar veel mensen de doek neerleggen voor het gemak, werkt niet perfect. Doeken die daar blijven liggen, drogen langzamer en worden een broeinest voor bacteriën. Het is daarom beter om natte doeken niet aan kastdeuren te hangen of simpelweg over een haakje; daar drogen ze onvoldoende.
Hoe je vaatdoek goed drogen?
Ondanks de risico’s is er gelukkig een simpele oplossing om groei van bacteriën te voorkomen. Zoek een plek met voldoende luchtcirculatie om je natte vaatdoek op te hangen. Hierdoor droogt hij sneller en verklein je de kans op bacteriegroei. Wring de doek na gebruik goed uit om het overtollige water kwijt te raken en hang hem uit zonder hem te vouwen. Vouw je de doek op, dan blijft er te veel vocht in zitten en droogt hij te langzaam.
Je hoeft absoluut geen groot droogrek in de keuken op te hangen. Een simpele kleerhanger, waslijn, of zelfs een oude riem werkt ook prima. Bevestig het bijvoorbeeld aan een gordijnroede of een andere vrije plek waar de doek de ruimte krijgt om droog te worden. Het is misschien niet het meest elegante idee, maar het doet wat het moet doen: zorgen dat je doek snel droogt en bacteriën op afstand houdt.
Vervang en was vaatdoeken daarnaast regelmatig om een schone en gezonde keukenomgeving te garanderen. Hoe vaak je dat doet, hangt af van de staat van de doek en eventuele geurtjes. Na contact met rauw vlees of viezigheid kun je ‘m beter meteen vervangen. Als je hem alleen voor het afdrogen van glazen gebruikt, kan hij nog even mee. Was vaatdoeken, keukendoekjes en andere schoonmaakdoekjes op 60 graden Celsius in de wasmachine. Dit doodt mogelijke bacteriën effectief. Conclusie: houd je keuken hygiënisch en je vaatdoek weg bij de kraan!