Vlees snel ontdooien: zo doe je dat razendsnel!

Heb je dat ook wel eens meegemaakt? Het is tijd om te eten, en dan besef je dat de kip die je nodig hebt, nog steeds bevroren is. Je zou naar de supermarkt kunnen rennen voor een verse kipfilet, maar dat lijkt eigenlijk meer moeite dan het waard is. Gelukkig is er een handige manier om je vlees snel en gezond te ontdooien.

Hoe je vlees goed invriest

Nog voordat je denkt aan ontdooien, moet je weten dat het juist invriezen van vlees ook een kunst is. Als vlees langzaam bevriest, kunnen er ijskristallen vormen in de vleessappen, wat de spiervezels kan beschadigen. Dit doet af aan de kwaliteit wanneer je het uiteindelijk weer wilt gebruiken. Maar hoe vries je vlees dan het beste in? Zet het in het koudste gedeelte van je vriezer, meestal helemaal achterin. Zorg ervoor dat de temperatuur minstens -18° is. Pak het vlees luchtdicht in om te voorkomen dat het uitdroogt, zodat het mals en lekker blijft zodra het ontdooid is.

Er zijn een paar richtlijnen voor hoelang je ingevroren vlees kunt bewaren. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer het goed blijft in de vriezer. Rundvlees kun je bijvoorbeeld tot zes maanden invriezen. Kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees behouden hun kwaliteit tot wel drie maanden. Gehakt blijft goed voor twee maanden, en gekookt vlees zo’n twee tot drie maanden.

Klik op volgende om verder te lezen