De uiteindelijke bestemming van je kleding
De beste kleding die je wegdoet, gaat vaak naar Oost-Europa. Maar wat niet aan de eisen voldoet, gaat verder – bijvoorbeeld naar Afrika. In landen als Ghana komen elke week enorme hoeveelheden binnen, zo’n 20 miljoen kledingstukken. Lokale handelaars proberen deze te verkopen op markten, maar vaak is de staat zo slecht dat veel simpelweg niet verkocht kan worden. Het resultaat? Een groeiende afvalberg onder de tropische zon.
Met de beste intenties denken we dat we helpen door onze gebruikte kleding weg te geven, maar een groot deel eindigt uiteindelijk toch bij het afval. Ghana, bijvoorbeeld, wordt overspoeld met textiel dat niet meer draagbaar is, en dit tast zowel de plaatselijke natuur als de volksgezondheid aan door de slechte kwaliteit en schadelijke chemicaliën in de stoffen.
Wat kunnen we beter doen? Je kleding langer dragen is een goed begin. Door bewust te kiezen voor kwaliteit en minder vaak nieuwe kleding te kopen, maak je een groot verschil. Er zijn ook creatieve oplossingen, zoals het geven aan lokale goede doelen of het meedoen aan ruilactiviteiten, waar jouw oude kleding nog een nieuw leven kan krijgen.
Voordat je weer eens een berg kleding richting de textielbak brengt, denk eens na over wat de gevolgen zijn. Je steentje bijdragen aan een betere wereld kan ook door afval te verminderen en voor duurzame keuzes te gaan als het om je kledingkast gaat.