Op welk moment doe je knoflook in de pan? Dit is de juiste manier—de meesten pakken het verkeerd aan!
Hoe ga jij te werk met knoflook als je aan het koken bent? In veel recepten staat dat je ui en knoflook tegelijk aanzet en daarna pas de rest toevoegt. Doe jij dat ook altijd zo? Dan is het misschien tijd om je aanpak te tweaken. Knoflookteler Kees Huijbrechts zegt namelijk dat we het vaak niet goed doen, aldus Margriet.
Hoewel je dat advies overal tegenkomt, raadt Kees juist een andere volgorde aan.Knoflook is top voor je gezondheid
Dat knoflook vol gezondheidsvoordelen zit, is geen nieuws. Het kan je immuunsysteem ondersteunen, helpt tegen muggenbulten, doet je huid goed en wordt zelfs genoemd bij haaruitval. En dat is nog lang niet alles. Kees Huijbrechts zweert bij de bijzondere werking van knoflook. “Een vriendin van ons had laatst een koortslip. Ik stelde voor om het plekje meerdere keren per dag aan te stippen met knoflooksap. De dag erna was het verdwenen.”

De kracht van knoflook
Die werking komt vooral door allicine, een krachtig antibacterieel stofje. Dat komt vrij zodra je een teentje kneust, snijdt of perst. Alleen is allicine behoorlijk vluchtig en verdwijnt het snel bij verhitting. “Warmte laat dit werkzame stofje zo vervliegen. En knoflook zelf verbrandt ook razendsnel. Daarom kun je het beter echt op het einde toevoegen, net zoals je met peterselie of koriander doet,” legt Kees uit.
De slimme zet is dus om knoflook pas later in je gerecht te doen, zodat je maximaal profiteert van wat knoflook te bieden heeft. Zo blijft er meer allicine over en haal je meer uit deze gezonde smaakmaker.
Volg dit simpele advies en je merkt dat je gerechten niet alleen lekkerder worden, maar dat je ook de fijne eigenschappen van knoflook beter meepakt. Dus de volgende keer achter het fornuis: denk even na voordat je de knoflook meteen de hete pan in kiepert.



