Het ziet ernaar uit dat we binnenkort dieper in onze portemonnee moeten grijpen voor bepaalde groenten. Door de buitensporige regenval van deze lente konden boeren niet op tijd zaaien, wat nu zorgt voor problemen bij de oogst. Dit tekort heeft zeker invloed op de beschikbaarheid van verschillende groenten in de winkels.
Op dit moment merken we dat er bij veilingen veel minder bloemkolen, courgettes en prei binnenkomen dan normaal. “Boeren waren niet in staat om op tijd te planten, waardoor ze nu niet kunnen oogsten,” zo gaf men aan bij VTM. Winkels proberen hun rekken te vullen met geïmporteerde groenten, maar het lijkt erop dat tekorten onvermijdelijk zijn. Deze schaarste zal waarschijnlijk de prijzen aanzienlijk laten stijgen.
Volgens Henk van Renselaar van @LTONoord belooft dit het slechtste landbouwjaar in meer dan veertig jaar te worden. Problemen voor telers én ook voor de consument (met verwachte hogere prijzen in de supermarkt).https://t.co/nJsrkkbCpw
— Karin Bergmans-Elshof 🥔 (@Karin_B_E) June 13, 2024
Retailexpert Pauline Neerman vertelt op de commerciële omroep: “Bij schaarste is er meestal meer vraag dan aanbod, en dat leidt bijna altijd tot prijsstijgingen.” In België is de situatie extra nijpend omdat het land een van de grootste exportlanden van groenten is, wat de concurrentie op de binnenlandse markt nog verder verhult.
Na vier kabinetten Rutte zijn er meer miljonairs dan ooit in Nederland. En tegelijkertijd ook meer armoede en woningnood dan ooit. Gek land toch. https://t.co/5KyygTD5I1
— Harm Beertema (@harmbeertema) June 2, 2024
Een voorbeeld hiervan wordt veelvuldig gedeeld op sociale media, waar mensen lege schappen signaleren. Een gebruiker op Twitter deelde een foto van een vrijwel leeg rek met Senseo, vergezeld van een bordje waarop stond dat de supermarkt streeft naar lage prijzen.
Het Senseo-rek is vrijwel leeg met een kaartje erop: Wij streven naar lage prijzen, daarom is dit product momenteel niet beschikbaar. Zo werkt het dus. Supermarkten zetten fabrikanten onder druk door het aanbod te stoppen als het te duur is. Op deze manier worden ook veehouders gedwongen om tegen (te) lage kosten te produceren pic.twitter.com/87g196Ewc1
— roos vonk (@roosvonk) April 10, 2024
Supermarkten proberen fabrikanten te dwingen om prijzen te verlagen door hun producten niet meer aan te bieden als ze te duur worden. Dit zorgt ervoor dat zelfs veehouders gedwongen worden om goedkoper te produceren, wat vaak resulteert in onderbetaalde productie.
Lees snel verder op de volgende pagina….