Toename van Elektrische Auto’s in Nederland
Het aantal elektrische auto’s is de laatste jaren flink toegenomen op de Nederlandse wegen. Deze voertuigen, die beter zijn voor het milieu, winnen steeds meer aan populariteit. Maar waarom is er zo’n sterke trend richting elektrische auto’s? Veel mensen maken de overstap niet alleen vanwege het voordeel voor de natuur, maar ook door aantrekkelijke belastingvoordelen, subsidies en mogelijke kostenbesparingen op de lange termijn.
Als je tegenwoordig rondloopt, kun je ze bijna niet negeren: de vele laadpalen en de glimmende elektrische auto’s. Misschien vraag je je af of je buren al de stap naar elektrisch rijden hebben gezet. Of wellicht ben je zelf al overgestapt en geniet je van het gemak van een laadpunt aan huis. Hoe dan ook, het is duidelijk dat elektrisch rijden de toekomst heeft.
De Opkomst van Elektrisch Rijden in Nederland
Nederland maakt een flinke elektrische transformatie door. De cijfers spreken boekdelen: het aantal elektrische voertuigen is de afgelopen jaren flink gestegen. Recente data van de BOVAG en RAI Vereniging laat zien dat het aandeel hybride en volledig elektrische auto’s is gestegen van een bescheiden 3,7% in 2019 tot bijna 14% in 2024. Deze sterke stijging weerspiegelt de wereldwijde verschuiving in de richting van duurzamere transportmiddelen.
Het jaar 2023 liet een opvallende stijging van vooral volledig elektrische auto’s zien. Er werden bijna 114.000 nieuwe volledig elektrische wagens verkocht, goed voor een groei van 56% ten opzichte van het vorige jaar. Ook het aantal nieuw geregistreerde hybride auto’s nam fors toe, met meer dan 137.000 nieuwe modellen, een stijging van 22%. Gecombineerd betekende dit dat twee derde van alle nieuwe auto’s dat jaar gedeeltelijk elektrisch was.
Met deze vooruitgang doet Nederland het uitstekend in vergelijking met andere Europese landen als het gaat om de gemiddelde CO2-uitstoot per nieuw verkochte auto. Het lukte Nederland om de uitstoot te reduceren naar 74,2 gram per kilometer in 2023, vergeleken met 86,8 gram een jaar eerder. Alleen Denemarken, Zweden en Finland presteerden beter in deze statistieken.