Dit is de boete voor het dragen van een winterjas tijdens het autorijden

De winter is niet alleen een seizoen van sneeuwpret en glibberige wegen, maar ook van onverwachte obstakels, vooral als je met de auto op pad gaat. Terwijl je geniet van het warme gevoel dat een dikke winterjas je geeft bij vrieskou, kan diezelfde jas onverwachte problemen veroorzaken tijdens het autorijden. In landen zoals België kan het dragen van een dikke jas je zelfs een flinke boete opleveren. Dit klinkt misschien als onzin, maar er zitten solide redenen achter waarom deze regels zo streng zijn.

Op koude ochtenden is het verleidelijk om niet alle sneeuw en ijs van je auto te krabben. Toch kan dat voor Nederlanders aardig wat geld kosten vanwege diverse mogelijke boetes. Maar in België gaan ze nog een stap verder: daar kan je een boete krijgen voor het simpelweg dragen van een dikke winterjas als je aan het rijden bent. Maar waarom is dat? De Belgische politie ziet het als een eventueel risico voor zowel de chauffeur als andere weggebruikers.

De risico’s van dikke kleding

Verkeersdeskundige Stef Willems legt uit dat winterkleding zoals dikke jassen, sjaals of handschoenen kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag. Als de politie je aan de kant zet omdat je slingerend rijdt, kan dat volgens Artikel 8.3 van de Belgische wegcode worden gezien als onvoldoende controle over het voertuig. Dit kan leiden tot een boete van 174 euro. Het is dus cruciaal om kleding te dragen die je niet belemmert in je bewegingen tijdens het rijden.

Veiligheid en vergelijkingen

Het gaat niet alleen om het vermijden van boetes. Dikke winterjassen kunnen ook je veiligheid in gevaar brengen. Hoe dikker de jas, hoe meer ruimte er zit tussen jouw lichaam en de gordel. Bij een ongeval kan dit leiden tot ernstigere blessures. Willems adviseert daarom om even te stoppen en de jas uit te doen als je het te warm krijgt tijdens het rijden. Zo behoud je de optimale bewegingsvrijheid en werking van de veiligheidsriem.

Een blik op andere landen

Voor Nederlanders klinkt een boete van 174 euro voor het dragen van een winterjas misschien wat vreemd. In Nederland zelf kunnen boetes voor andere zaken oplopen tot 280 euro, zonder administratiekosten erbij. Als je denkt dat het in andere Zuid-Europese landen zoals Spanje veel losser is, bedenk je dan opnieuw. Ook in Spanje kan je snel een boete van 200 euro krijgen voor soortgelijke overtredingen. Automobilisten krijgen hiermee het signaal om alert te zijn op hun kledij tijdens het rijden, vooral nu de winter weer in aantocht is.

Wie zich afvraagt of de boetes in Nederland en elders wat buitensporig zijn, kan altijd zijn mening delen en de discussie aangaan via sociale media. Op die manier blijven onderwerpen als verkeersveiligheid en regels relevant in de gesprekken, wat kan leiden tot meer bewustwording en uiteindelijk veiliger rijgedrag.