Ik ben Hilda, een dame van 82 jaar, en ik woon al meer dan een halve eeuw in hetzelfde huis. Deze plek zit vol herinneringen, foto’s en waardevolle momenten. Helaas zie ik mijn kleinkinderen steeds minder vaak langskomen.
Waarom? Ze zeggen dat mijn huis en ik een oude-luchten-geur hebben. Dit zette me aan het denken en ik besloot te onderzoeken waarom dit zo is. Wanneer je mijn huis binnenkomt, word je begroet door een herkenbare geur. Een geur die ik zelf niet meer waarneem, maar mijn kleinkinderen ruiken hem duidelijk wel.
“Oma, je huis ruikt altijd een beetje muf,” merkte mijn kleinzoon Lars laatst op. Ik moest lachen, maar het zette me ook aan het denken. Waarom ruikt mijn huis eigenlijk zo?
De wetenschap achter de geur
Na wat speurwerk kwam ik erachter dat er een chemische stof in ons lichaam zit genaamd 2-nonenal. Deze stof wordt door iedereen aangemaakt en zit in ons zweet. Bij jongere mensen wordt 2-nonenal snel afgebroken en nauwelijks uitgescheiden.
Maar bij oudere mensen, zoals ik, gebeurt dit minder efficiënt. Hierdoor blijft 2-nonenal op de huid achter en is het lastig te verwijderen. Dit veroorzaakt de geur die mijn kleinkinderen als ‘oudere mensen geur’ herkennen.
Mijn kleinkinderen pikken het meteen op
Het feit dat mijn kleinkinderen de geur onmiddellijk opmerken terwijl ik het zelf niet ruik, vind ik fascinerend. Mijn kleindochter Lisa zei me: “Elke keer als ik bij je binnenkom, ruik ik direct die oma-geur.
Het doet me altijd aan je denken.” Ook al zegt Lisa het liefdevol, ik begrijp dat het hen soms ongemakkelijk kan maken.
Net zoals je je eigen parfum na verloop van tijd niet meer ruikt, geldt dat ook voor je natuurlijke lichaamsgeur. Mijn vrienden en ik merken het niet bij elkaar, omdat we eraan gewend zijn. Maar mijn kleinkinderen, met hun jongere neuzen, ruiken het meteen.
Elke leeftijd heeft zijn unieke geur
Elke levensfase heeft zijn eigen geur. Baby’s ruiken bijvoorbeeld heerlijk zoet, pubers hebben hun kenmerkende ‘puberlucht’, en ouderen, zoals ik, hebben een specifieke geur door de veranderde samenstelling van ons zweet.
Dit is een natuurlijk proces dat plaatsvindt in ons lichaam naarmate we ouder worden. Mijn zoon Mark legde het uit: “Bij ouderen breekt het lichaam 2-nonenal minder goed af, waardoor het op de huid blijft.”
Mijn eigen ervaring
Mijn kinderen vertellen me soms dat ik een beetje ruik zoals hun opa vroeger. Zelf merk ik dat natuurlijk niet, maar nu begrijp ik waar het vandaan komt.
“Toen ik jonger was, rook ik die typische geur sterker bij oudere mensen,” vertelde mijn dochter Anne. “Nu ik zelf ouder word, lijkt het minder op te vallen.”
Dit heeft me doen beseffen dat onze perceptie van geuren verandert naarmate we ouder worden. Wat je vroeger als ‘oudere mensen geur’ herkende, kan nu minder opvallend zijn omdat je eigen geur er meer op lijkt.
Zo houd ik mijn huis fris
Ook al merk ik de geur zelf niet, wil ik toch dat mijn kleinkinderen zich prettig voelen bij mij thuis. Daarom ventileer ik nu vaker, gebruik geurige schoonmaakmiddelen en probeer mijn huis fris en aangenaam te houden.
Maar ik besef ook dat de natuurlijke geur die bij mijn leeftijd hoort, nooit helemaal zal verdwijnen.
Mijn huis blijft mijn thuis
Ondanks de geur, blijft mijn huis een plek vol liefde en herinneringen. Ik hoop dat mijn kleinkinderen dit op een dag ook zullen begrijpen en waarderen. “Ik vind het heerlijk als mijn kleinkinderen zeggen dat mijn huis vertrouwd ruikt,” zeg ik vaak.
Het betekent dat ze zich hier thuis voelen, ook al ruikt het anders dan wat ze gewend zijn.
Dus als je de volgende keer bij een oudere op bezoek gaat en die herkenbare geur ruikt, weet je dat het een natuurlijk proces is.
Het herinnert ons aan de veranderingen in ons lichaam naarmate we ouder worden, en draagt bij aan de unieke charme van hun huis.
Wat vind jij van dit interessante verhaal? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten!