Klaas(58): Vroeger had je een middenklasse, nu ben je arm of rijk

Het gevoel dat de middenklasse in Nederland verdwijnt, is geen simpele sensatie, maar een harde realiteit voor steeds meer mensen. We leven in tijden waarin de kloof tussen arm en rijk groter wordt en de grenzen die ooit de middenklasse omschreven, steeds meer vervagen.

De jaren ’80 en ’90 waren voor velen duidelijk en vol kansen. Als jonge professional kon je met een degelijk salaris een huis kopen, je carrière opbouwen en stap voor stap in de middenklasse opklimmen. Het was een periode van betrekkelijke financiële zekerheid en mogelijkheden.

Toen de euro werd ingevoerd en de EU steeds meer invloed kreeg, veranderden deze kansen voor velen drastisch. De huizenprijzen schoten enorm omhoog en de salarissen volgden deze stijging niet. Voor iedere nieuwe lichting lijkt de droom van een stabiele toekomst verder weg dan ooit.

Veel mensen wijzen naar globalisering als de schuldige, waarin werk steeds vaker verhuist naar landen met lagere loonkosten. De inkomens voor de middenklasse en arbeiders stagneren of dalen zelfs. Tegelijkertijd rijzen de kosten voor levensonderhoud, zoals huisvesting, zorg en onderwijs, de pan uit.

De term ‘middenklasse’ betekent voor velen nog nauwelijks iets. Je werkt hard, betaalt braaf je belasting, maar probeert ondertussen continu het hoofd boven water te houden. De financiële druk is immens, en sparen voor later is een luxe die velen niet kunnen dragen.

Aan de andere kant zien we dat degenen die al goed waren gepositioneerd, alleen maar rijker zijn geworden. Veel mensen hebben het gevoel dat ze in de steek worden gelaten door een systeem dat meer bezig lijkt met het bevoordelen van de elite dan de hardwerkende middenklasse en lagere inkomens.

Critici stellen dat de politiek zich vooral richt op multinationals en grote financiële belangen, terwijl de gewone mens de dupe is. Het zogenaamde “trickle-down” effect, waarbij rijkdom van de elite naar anderen zou doorsijpelen, blijkt in de praktijk niet te werken.

Als we naar de dagelijkse realiteit kijken, zien we dat veel mensen moeite hebben om rond te komen en bezorgd zijn over hun toekomst. Dit is niet alleen ontmoedigend maar kan ook gevaarlijk zijn. De sociale spanningen die hierdoor ontstaan mogen we niet onderschatten.

Het is tijd voor ons als samenleving om ons af te vragen hoe we ervoor kunnen zorgen dat de middenklasse weer haalbare kaart wordt. Moeten we niet meer druk uitoefenen op de politiek om economische hervormingen door te voeren?

Wat denk jij? Is de middenklasse echt aan het verdwijnen en moeten we ons daar zorgen over maken? Wat zie jij voor de toekomst van de financiële stabiliteit in Nederland en welke rol moeten wij als burgers hierin spelen om verandering te brengen? Laat van je horen en deel je mening!