Let op: gevaarlijke bacterie in oer-Hollands product bij AH, warenautoriteit slaat alarm

Albert Heijn vraagt klanten dringend om een bepaalde haringfilet thuis niet meer te eten. In het product kan mogelijk de bacterie Listeria monocytogenes zitten, een ziekteverwekker die in ernstige gevallen levensgevaarlijk is. Zowel de supermarktketen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukken: niet eten.

Het betreft gerookte haringfilet van het AH-huismerk met een houdbaarheidsdatum van 20 december 2025, aldus Hart van Nederland. De mogelijk besmette verpakkingen zijn naar verwachting verkocht tussen 3 en 8 december. Heb je het product thuis? Breng het terug naar de winkel. Je krijgt het volledige aankoopbedrag vergoed; dit kan ook via de online klantenservice.

De NVWA heeft de waarschuwing via haar eigen kanalen gedeeld en ondersteunt de oproep van Albert Heijn om het product absoluut niet te eten.

Het is niet voor het eerst dat de supermarktketen met een mogelijke listeriabesmetting te maken heeft. Eerder dit jaar werd al een ander haringproduct uit de schappen gehaald omdat ook daar besmetting niet kon worden uitgesloten. Dat artikel lag bovendien bij meerdere supermarkten.

De bacterie Listeria monocytogenes komt veel voor in de natuur, maar vormt vooral risico’s voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Volgens het Voedingscentrum sterven er elk jaar enkele Nederlanders aan een besmetting. Voor zwangere vrouwen zijn de gevolgen nog ernstiger: een infectie kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Het probleem speelt ook bij andere supermarktketens. Zo riep ALDI eind november nog gerookte forelfilet terug vanwege hetzelfde besmettingsrisico.