Onschuldig ogend, maar dit alledaagse eten veroorzaakt jaarlijks 200 doden

Als eten ineens levensgevaarlijk wordt

Voor de meesten draait een maaltijd om genieten, samenzijn en brandstof voor de dag. Toch bestaan er gerechten die, verkeerd bereid of ondoordacht gegeten, je leven op het spel zetten. Zou jij dat aandurven? Hieronder staan tien beruchte voorbeelden én waarom mensen ze, ondanks de risico’s, toch blijven eten.

Cassave: het ‘dodelijkste voedsel’

Cassave ziet eruit als een onschuldige knol, maar in de wortels en bladeren zitten cyanogene stoffen die bij rauw of foutief bereiden in cyanide kunnen veranderen. Dat kan zware vergiftiging geven, met verlamming en soms zelfs overlijden als gevolg. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er elk jaar zo’n 200 mensen sterven door cassavevergiftiging – vandaar die beroerde bijnaam.

Toch is cassave onmisbaar voor meer dan 800 miljoen mensen in zo’n 80 landen. De plant is taai, verdraagt droogte, groeit makkelijk en levert veel koolhydraten. Door weken, fermenteren, drogen of voldoende koken daalt het cyanidegehalte en kun je cassave veilig eten. Voor miljoenen is dat geen stoerdoenerij, maar pure noodzaak.

Fugu: Japanse sensatie met zenuwgif

Fugu, de beruchte kogelvis, bevat tetrodotoxine: een gif dat vele malen krachtiger is dan cyanide. Vergiftiging kan snel toeslaan: eerst tintelingen rond je mond, daarna verlamming; er bestaat geen specifiek tegengif. Volgens Japanse cijfers raken jaarlijks rond de 50 mensen vergiftigd – vaak amateurs of vissers – met af en toe dodelijke afloop.

Waarom eten mensen het dan toch? Alleen chefs met een streng diploma mogen fugu bereiden en snijden uiterst precies de giftige organen weg. Dat subtiele, gecontroleerde ‘prikkelende’ gevoel dat soms achterblijft, maakt het voor sommigen juist extra spannend.

Sterfruit: riskant met zwakke nieren

Sterfruit bevat neurotoxines die de meeste mensen prima afbreken. Heb je nierproblemen, dan kan het gif zich ophopen en binnen enkele uren klachten geven zoals aanhoudende hik, verwardheid, braken en in ernstige gevallen overlijden. Met gezonde nieren is sterfruit veilig én voedzaam: rijk aan vitamine C, antioxidanten en kalium.

Pitten met venijn

In kersen- en appelpitten zit amygdaline, dat bij kauwen of fijnmalen kan omzetten in cyanide. Grote hoeveelheden kunnen zorgen voor duizeligheid, misselijkheid, ademhalingsproblemen en erger. Een hele kersenpit per ongeluk doorslikken is meestal onschuldig, maar breek of maal pitten niet.

Groene aardappelen: solaninealarm

Door licht worden aardappelen groen van het chlorofyl – dat is op zich niet gevaarlijk. Wel gaat het vaak samen met hogere gehaltes solanine, een natuurlijke gifstof die in grote hoeveelheden klachten kan geven en in extreme gevallen verlamming of coma. Snijd groene plekken royaal weg en gooi aardappelen met veel vergroening of uitlopers liever weg.

Cashew (en mango) met huidreactie

Rauwe cashewnoten bevatten urushiol, dezelfde irriterende stof als in gifsumak. Contact of consumptie kan een jeukende, branderige huidreactie veroorzaken. De ‘rauwe’ cashews in de winkel zijn in werkelijkheid al uit de dop gehaald en verhit, waardoor urushiol is verwijderd. Tip: ook de schil van mango kan urushiol bevatten.

Nootmuskaat: klein beetje lekker, veel te veel link

Nootmuskaat bevat myristicine, dat je zenuwstelsel kan ontregelen. Een forse dosis kan hallucinaties, misselijkheid, hartkloppingen en toevallen uitlokken; twee theelepels kunnen al dagenlang klachten geven, en heel soms is maandenlange psychische ontregeling beschreven. In een snufje voor desserts of drankjes is het gewoon veilig.

Wilde paddenstoelen: dodelijke dubbelgangers

Sommige soorten, zoals de gevreesde death cap, kunnen acuut orgaanfalen en overlijden veroorzaken. Slechts een klein deel van de giftige soorten is echt dodelijk, maar veel lijken gevaarlijk veel op eetbare varianten. Ben je geen kenner, koop paddenstoelen dan gewoon in de winkel.

Rabarber: alleen de stelen

Rabarberstelen zijn top voor compotes, taarten en jam. De bladeren daarentegen bevatten veel oxaalzuur; grote hoeveelheden kunnen je nieren flink beschadigen. Houd de bladeren uit de pan en gooi ze op de compost.

Kidneybonen: eerst doorkoken

Rauwe kidneybonen bevatten fytohemagglutinine, een toxine dat snel hevig braken en buikpijn veroorzaakt; een handje rauwe bonen kan al genoeg zijn. Minstens 10 minuten hard koken breekt het gif af. Pas op met slowcookers op lage stand: dat kan de giftigheid juist verhogen.

Tot slot

Gevaarlijk eten draait zelden om stoer zijn; het gaat vaak om cultuur, noodzaak en kennis van bereiding. Met de juiste technieken kun je veel risico’s verminderen. Twijfel je? Sla het gerecht over of check het bij iemand die er verstand van heeft.