Orkest geeft concert voor kippenmassa: een wetenschappelijk onderbouwde keuze

De kijk van de wetenschap op muziek en kippen

Studies hebben aangetoond dat dieren, net als mensen, positief kunnen reageren op muziek. Een onderzoek uit 2021 heeft uitgewezen dat met name barokmuziek, met een ritme van zo’n 60 bpm, een groot verschil kan maken in het verbeteren van het leervermogen bij boerderijdieren doordat het de activiteit in beide hersenhelften stimuleert. Deze bevindingen vormden de inspiratie voor componist Hamish Oliver bij het samenstellen van ‘Chook Symphony nr. 1’, een stuk met een vrolijk en origineel karakter dat refereert aan het boerderijleven en tevens een rustgevend effect heeft op de kippen.

Het concert was niet alleen een primeur voor het New Zealand Symphony Orchestra, maar werd ook een memorabele gebeurtenis waarbij de kippen dichterbij kwamen zodra de melodieën werden ingezet. Zowel de orkestdirecteur als de eigenaar van de kippenfarm uitten hun enthousiasme over hoe dit experiment afliep. Door muziek te creëren specifiek voor deze bijzondere luisteraars, hoopt men dat het de kippen een moment van plezier en ontspanning heeft bezorgd door deze unieke ervaring.

Hiermee wordt nog eens bewezen dat muziek echt een universele taal spreekt, die zelfs het hart (of zullen we zeggen, de oren) van kippen kan raken.