Peter’s Kijk op Kinderopvang
Peter, vader van drie kinderen en 52 jaar jong, heeft hele heldere ideeën wanneer het om kinderopvang gaat. Voor hem is het klip en klaar: ouders zouden zelf de kosten voor de opvang van hun kinderen moeten dragen.
“Door ervoor te kiezen kinderen te krijgen, neem je de verantwoordelijkheid op je, inclusief de financiën die daarbij horen,” stelt hij beslist. Peter legt uit dat hij en zijn vrouw deze keuze bewust maakten, ook al betekende dat soms dat ze moesten besparen op andere dingen.
Peter denkt terug aan de tijd dat zijn kinderen klein waren en ze hun budget zorgvuldig moesten plannen. “Je moest echt goed nadenken over hoe je je geld uitgaf,” vertelt hij. “Vakanties overslaan en tweedehands spullen aanschaffen werd normaal, maar voor ons was het alle moeite waard die we deden voor ons gezin.”
Voor Peter hoort het regelen van opvang en de bijbehorende kosten bij het ouderschap, net als andere belangrijke keuzes in het leven. “Je weet dat kinderen geld kosten, inclusief de opvang als je werkt,” legt hij uit.
Hij vindt het opmerkelijk dat tegenwoordig veel ouders verwachten dat de overheid een groot deel van die kosten op zich neemt. “Ouders spreken erover alsof opvang automatisch gesubsidieerd zou moeten zijn,” zegt Peter met een enigszins gefronst voorhoofd. Hoewel hij begrijpt dat veel gezinnen nu uit twee werkende ouders bestaan, merkt hij op hoe vanzelfsprekend het wordt gevonden dat de overheid financieel bijspringt.
Peter benadrukt hoe belangrijk het is voor ouders om bewuste keuzes te maken en hun financiën in de gaten te houden. “Je kunt niet altijd alles hebben,” legt hij uit. “Als je opvang nodig hebt, houd dan rekening met die kosten in je begroting. Wij deden dat ook, ook al was het soms krap.”
Zelf Verantwoordelijkheid Nemen
Voor Peter draait het allemaal om prioriteiten stellen. Hij vindt dat ouders moeten erkennen dat ze dingen moeten opofferen voor goede zorg voor hun kinderen. “Natuurlijk zijn er gezinnen die echt moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en die verdienen hulp,” zegt hij. Maar hij heeft moeite met het idee dat overheidssubsidies als vanzelfsprekend worden verondersteld.
Volgens Peter verdwijnt daardoor de motivatie om goed na te denken over je verantwoordelijkheden. Hij ziet opvang regelen als iets waar ouders zelf over moet beslissen en voor moeten zorgen. Zijn kinderen heeft hij altijd geleerd dat keuzes maken eigen verantwoordelijkheden met zich meebrengt. “Ik heb ze geleerd dat consequenties een rol spelen bij elke beslissing die je neemt, groot of klein,” vertelt hij.
Zelf betalen voor kinderopvang beschouwt Peter als een onderdeel van dat leerproces. Voor hem zit er waarde in om zelf voor de opvang te zorgen, zonder een beroep te doen op de overheid. Hij beseft dat zijn opvatting niet door iedereen wordt gedeeld, maar hij staat er sterk in.
Voor Peter hoort verantwoordelijkheid nemen voor zijn kinderen onlosmakelijk bij ouderschap. Zijn boodschap aan andere ouders is dus simpel: “Weet dat je keuzes maakt en draag die zelf ook. Dat is gewoon een deel van het ouderschap.”
Peter begrijpt dat tijden veranderen en dat ouders voor lastige keuzes staan. Toch vindt hij niet dat dat een reden is om alles door de overheid te laten regelen. “Iedereen heeft het druk, en het leven wordt duurder,” erkent hij. “Juist daarom is het essentieel om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als je voor een gezin kiest, kies dan ook voor de zorg en de kosten die erbij komen.”
Voor Peter is het duidelijk: hij ziet het als een kwestie van trots en betrokkenheid om zelf bij te dragen aan de opvang van zijn kinderen. Hoe krap het soms ook is, hij is er blij mee. “Het voelt goed om dat zelf te regelen. Het is een beslissing waar ik nooit spijt van heb gehad.”