Verwachte toename in zorgpremies
Hoewel de rekenpremie een goede schatting geeft van de uiteindelijke premies, liggen deze bedragen nog niet vast. Zorgverzekeraars mogen hun eigen premies bepalen en kunnen ervoor kiezen een deel van de stijging op te vangen met hun reserves. Uiterlijk op 12 november maken ze hun definitieve tarieven bekend.
Mensen met een lager inkomen worden voor een groot deel gecompenseerd voor de stijgende premies. Voor deze groep zal de zorgtoeslag met ongeveer 80 euro per jaar stijgen, wat drie vierde van de verhoging dekt, zodat de impact voor hen beperkt blijft.
De stijging van de zorgpremie komt vooral door hogere lonen in de zorgsector en de aanhoudende inflatie. Deze factoren zorgen voor hogere totale zorgkosten die dan aan de verzekerden worden doorgerekend. De laatste jaren zijn de zorgpremies al geleidelijk gestegen; in 2015 was de premie bijvoorbeeld nog onder de 100 euro per maand, wat het huidige verschil extra groot maakt.
Het lijkt erop dat de zorgpremies in de toekomst verder zullen stijgen. Een belangrijke reden is het geplande beleid om het eigen risico te verlagen. Hoewel dit risico de komende twee jaar gelijk blijft op 385 euro, zal het in 2027 dalen tot 165 euro.
De verlaging van het eigen risico zal waarschijnlijk resulteren in een hoger zorggebruik, wat leidt tot hogere kosten voor zorgverzekeraars. Deze kosten worden dan weer doorberekend aan de premiebetalers. Om deze stijging te compenseren, is het kabinet van plan de inkomstenbelasting te verlagen.
Het verlagen van het eigen risico was een cruciale eis van de PVV tijdens de onderhandelingen. Fleur Agema, die nu minister van Volksgezondheid is, voert dit beleid uit. Deze veranderingen worden pas over enkele jaren voelbaar, terwijl de premieverhogingen al vanaf 2024 van kracht zijn.
Kort samengevat: Nederlanders moeten in 2024 een flinke verhoging van de zorgpremie verwachten. Hoewel lagere inkomens deels gecompenseerd worden door een hogere zorgtoeslag, blijft de stijgende premie een uitdaging.