Steeds meer zonnepanelen vallen uit: waarom het probleem blijft groeien

De afgelopen jaren hebben zonnepanelen flink aan populariteit gewonnen in Nederland. Het land staat in de wereldtop als het gaat om het aandeel elektriciteit dat afkomstig is van zonne-energie. Op zonnige middagen genereren zonnepanelen soms bijna 60% van de benodigde elektriciteit in heel Nederland.

Hoewel dit indrukwekkend is, heeft het ook een keerzijde: zonnepanelen schakelen zichzelf regelmatig uit omdat het elektriciteitsnet overbelast is. De uitdaging zit in de infrastructuur die de hoeveelheid geproduceerde energie niet kan verwerken. Experts voorspellen dat dit probleem in de toekomst alleen maar groter zal worden.

Wanneer de zon fel schijnt, wordt er meer elektriciteit gegenereerd dan het net kan verwerken, wat kan leiden tot overspanning. Hiermee raken kabels en transformatoren overbelast, waardoor zonnepanelen zichzelf uitschakelen om schade te voorkomen.

Ongeveer vijf procent van de zonnepanelenbezitters ondervindt dit regelmatig. Het is frustrerend, vooral omdat het verlies aan opgewekte energie ook betekent dat inkomsten verloren gaan. Voor degenen die hun investering in zonnepanelen willen terugverdienen, is dit een bron van ergernis.

Ontdek meer op de volgende bladzijde