Die ouderwetse Hollandse maaltijd met piepers, groenten en een stukje vlees, oftewel het bekende AVG’tje, begint zijn charme te verliezen. De jongere groepen zijn er helemaal niet meer zo dol op, hoewel het voor de oudere garde nog wel een fijn bordje comfort food is. De jeugd gaat liever aan de slag met alternatieven zoals friet, rösti en pastagerechten. Het toont mooi aan hoe ons eetgedrag met de tijd verandert, want elke generatie neemt zijn eigen draai aan die oude traditie mee.
De jonge generatie verlangt naar meer diversiteit in wat ze eten. Neem nou de 26-jarige Pien Wekking, een populaire foodfluencer. Ze eet nog af en toe een AVG’tje bij haar oma, maar voor haar dagelijkse maaltijden vindt ze het behoorlijk saai. Op haar Instagram-account ziet het er heel hip uit en de traditionele maaltijden komen daar zelden voorbij.
De Terugtrekkende Aardappel
In het huidige voedingslandschap barst het van de keuzes. Of je nu fruitige ingrediënten of kant-en-klare maaltijden in je drukke leven wilt, veel jongeren vinden de klassieke Hollandse kost weinig aantrekkelijk. Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan heeft de aardappel zijn glans verloren naast rijst, quinoa, pasta en pizza. Zelfs babyboomers, die ermee zijn opgegroeid, neigen steeds vaker naar een pastagerecht.
Het verdwijnen van de AVG’tje-maaltijd is ook terug te zien in data. Wageningen Universiteit laat weten dat versproducten zoals aardappelen minder gegeten worden. Terwijl we elk jaar nog maar ongeveer 275.000 ton aardappelen verorberen, wordt er maar liefst 1,8 miljoen ton voorgebakken aardappelgerechten zoals friet en rösti genuttigd. Dit zegt veel over hoe we tegenwoordig eten.
Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat zien dat jongeren beduidend minder aardappelen eten dan ouderen. Mensen tussen 18 en 50 jaar eten gemiddeld 62,2 gram aardappelen per dag, en dat is een stuk minder vergeleken met de 77,6 gram bij mensen tussen 65 en 79 jaar. Het gaat langzaam omlaag.
Gezondheid en het Nieuwe Koken
Ondanks de daling in populariteit blijft chef-kok en aardappelexpert Samuel Levie enthousiast over het AVG’tje. Volgens hem is een maaltijd met aardappelen een voedzaam alternatief voor pasta. RIVM-onderzoek laat zien dat een maaltijd met aardappelen voor 20 procent meer groenteconsumptie zorgt. Aardappelen vormen een uitgebalanceerde mix van vezels, vitamines en mineralen samen met eiwitten en koolhydraten.
De afnemende populariteit is te danken aan onze veranderende kookgewoonten, legt Ammerlaan uit. Vroeger zorgden vet vlees en sappige jus voor een volle aardappelsmaak, maar dat is met magere vleeskeuzes een beetje verloren gegaan. Daarnaast hebben mensen tegenwoordig minder tijd om in de keuken te staan, dus voorkeur gaat uit naar gerechten die snel klaar zijn in plaats van alles zelf te bereiden.
Niettemin ziet Levie een opbloei voor de aardappel dankzij een trend naar lokale en gezonde producten. Pien Wekking merkt op dat social media een flinke invloed heeft op onze eetkeuzes. “Je moet iets hebben dat leuk staat op Instagram of TikTok,” legt ze uit. “Een AVG’tje mist toch de kleurrijke uitstraling van bijvoorbeeld een poké bowl.”
Hoewel de aardappel aan populariteit lijkt in te boeten, blijft het een gezonde keuze die goed past bij de moderne focus op gezondheid en duurzaamheid. Zo kan voor de jonge generatie de aardappel alsnog een waardevolle plek vinden naast moderne voedselfavorieten.