De groei van vleesalternatieven
Als je besluit om minder vlees te gaan eten, kom je al snel uit bij vleesvervangers. Het lijkt een voor de hand liggende keuze: je ruilt je hamburger gewoon in voor een sojaburger zonder je eetgewoonten drastisch te veranderen. Hoewel dit positief is voor het milieu, betekent het niet meteen dat het ook beter is voor je gezondheid.
Hoofdvoedingsdeskundige Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en auteur van “Lekker Lang Leven” waarschuwt hiervoor. “Veel vleesvervangers hebben een slechte samenstelling,” zegt hij. “Als je de verpakking leest, zal je merken dat veel van deze producten veel zout en vet bevatten.”
Ongezonde samenstelling
Sels vervolgt: “Sommige vleesvervangers zijn vergelijkbaar met gefrituurde snacks. Denk bijvoorbeeld aan kaaskroketten met wat erwten of broccoli erin; qua ingrediënten zijn ze niet echt indrukwekkend.”
Voedingsdeskundige Fleur Voerman is ook kritisch. “Niet alle vleesvervangers zijn automatisch gezond. Het is essentieel om de ingrediënten goed te bestuderen. Vaak zitten er B12, zout als conserveermiddel, smaakversterkers en suiker in. Hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe groter de kans dat het product ongezond is.”
Lees verder op de volgende pagina