Er is weer nieuws dat ervoor zorgt dat mensen hun wenkbrauwen optrekken. Niet zo lang geleden hoorden we van een vrouw die een flink bedrag moest terugbetalen aan de bijstand omdat haar moeder vaak haar boodschappen deed. En nu is er weer een soortgelijk verhaal. Dit keer gaat het om een vrouw uit Rotterdam; zij moet maar liefst 15.000 euro betalen.
Deze vrouw uit Rotterdam gebruikte Facebook om regelmatig taarten te verkopen. Het is op zich niet verkeerd om wat extra’s te verdienen, maar het zit anders als je van een bijstandsuitkering leeft. Ze besloot wat bij te verdienen naast haar uitkering, wat op het eerste gezicht slim leek, maar uiteindelijk niet de beste keuze bleek.
Het is goed om te beseffen dat een bijstandsuitkering niet bedoeld is om ongemeld extra inkomsten te hebben. Zo nu en dan iets verkopen zou kunnen, maar deze vrouw had eigenlijk een handel opgestart. Uit juridische documenten blijkt dat ze ongeveer 200 taarten heeft verkocht. De prijzen liepen uiteen van 7,50 euro tot 75 euro per taart.
De Rechtbank en hetĀ Onrealistische Bedrag
Ondanks dat een kleine terugbetaling logisch zou zijn, heeft de rechtbank een bijzondere berekening gemaakt. Ze moet 15.000 euro terugbetalen, een bedrag dat duidelijk niet overeenkomt met wat ze echt verdiend heeft. De rechtbank ging uit van het hoogste scenario: 200 taarten keer 75 euro per stuk. Dit zou haar maximale omzet zijn, maar ze verkocht niet altijd voor de hoogste prijs en had ook kosten. Daardoor heeft ze bij lange na niet zoveel verdiend met de taartverkoop.
Hierdoor rijst de vraag: is deze aanpak eerlijk? Of is de beslissing van de rechtbank te ver gegaan in hun poging om een voorbeeld te stellen? De grote som die ze moet betalen lijkt gestoeld op een theorie die geen rekening houdt met de variaties in prijs en kosten die de dame werkelijk had.
Ondanks de complexiteit van zulke situaties is het belangrijk dat mensen die bijstand ontvangen eerlijk zijn over hun inkomsten. Zo nu en dan iets kleins verkopen zou kunnen, maar het probleem ontstaat als het feitelijk neerkomt op het runnen van een bedrijf vanuit de bijstand. In dit geval lijkt het erop dat de opgelegde boete een verkeerde afspiegeling is van haar bijverdiensten.