Vrouw moet 15.000 euro bijstand terugbetalen na verkoop van spullen op Facebook

Er is weer een verhaal opgedoken dat veel mensen doet opkijken. Eerder lazen we al over een vrouw die een groot geldbedrag moest terugbetalen aan de bijstand omdat haar moeder vaak boodschappen voor haar deed. Nu is er weer zo’n situatie. Dit keer betreft het een vrouw uit Rotterdam die een bedrag van 15.000 euro moet terugbetalen.

Deze dame uit Rotterdam verkocht regelmatig taarten via Facebook. Het lijkt misschien leuk om wat extra’s te verdienen, maar dat verandert zodra je afhankelijk bent van een bijstandsuitkering. Ze verdiende bij naast haar uitkering, wat slim lijkt, maar uiteindelijk bleek het een minder goede zet.

Het is cruciaal om te begrijpen dat een bijstandsuitkering niet bedoeld is om ongemerkt extra inkomsten naast te vergaren. Zo nu en dan iets verkopen kan nog wel, maar deze vrouw had een hele verkoop met taarten opgezet. Uit juridische documenten blijkt dat ze rond de 200 taarten had verkocht. De prijzen liepen uiteen van 7,50 euro tot 75 euro per taart.

De Rechtbank en de Onvoorspelbare Som

Ook al zou een kleine teruggave logisch zijn, kwam de rechtbank met een opvallende berekening. Ze moet 15.000 euro ophoesten, een totaal dat ze niet echt verdiend heeft. De rechtbank nam het hoogste scenario aan: 200 taarten maal 75 euro per stuk. Dit komt uit op een topproductie die ze niet gehaald heeft, omdat haar verkoopprijzen varieerden en er kosten bij kwamen kijken. Bij lange na heeft ze daar niet zoveel mee verdiend.

Dus de vraag is nu: is dit eerlijk? Of ging de rechtbank te ver in hun poging om een voorbeeld te stellen? Het bedrag dat ze moet terugbetalen lijkt te zijn gebaseerd op een speculatie zonder begrip van de echte prijsschommelingen en kosten die de vrouw had.

Ondanks de delicaatheid van zulke situaties is het van groot belang dat degenen die bijstand ontvangen eerlijk zijn over wat ze verdienen. Af en toe iets verkopen moet mogelijk zijn, maar als het in feite op een bedrijf vanuit de bijstand neerkomt, wordt het een probleem. Toch lijkt het erop dat de boete de werkelijkheid van haar extra inkomsten niet goed weerspiegelt.