Waarom Thea (70) denkt dat jongeren tegenwoordig eerst moeten leren werken om iets te bereiken!

Thea is een dame van 70 die haar hele leven hard heeft gewerkt. Ze heeft een carrière van meer dan veertig jaar opgebouwd en weet goed hoe het is om met niks te beginnen. Haar kijk op de jongere generatie van nu is echter wat kritisch. “Ze willen alles meteen: een huis, een dure telefoon, de nieuwste mode. Maar wat willen ze doen om dat te bereiken? Veel jongeren lijken niet te begrijpen wat echt hard werken inhoudt.”

Belang van hard werken

Thea groeide op in een arbeidersgezin en leerde al jong dat niets vanzelf komt. “Bij ons thuis was het schraal. Als ik iets wilde, moest ik ervoor sparen. In de zomer plukte ik aardbeien om een extra zakcentje te verdienen. Op mijn achttiende begon ik meteen met werken in een fabriek om mezelf te onderhouden.”

Ze is er stellig van overtuigd dat deze opvoeding haar gevormd heeft. “Ik leerde door te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor mijn toekomst. Iets wat ik bij veel jongeren nu mis.”

Het contrast met de jeugd van nu

Volgens Thea is de mentaliteit van jongeren nu totaal anders. “Ze willen van alles, maar zonder er moeite voor te doen. Een eigen huis? Dat moet de overheid voor ze regelen. Een baan? Die moet meteen goed betalen en leuk zijn. Ondertussen geven ze hun geld uit aan luxe dingen, zoals dure telefoons en hippe restaurantjes.”

Ze merkt dat veel jongeren denken recht te hebben op een comfortabel leven zonder zich in te spannen. “Als je zegt dat ze misschien wat harder kunnen werken of minder kunnen uitgeven, zijn ze meteen gepikeerd. Het is altijd de schuld van een ander.”

De rol van verantwoordelijkheid

Thea vindt dat jongeren nu te veel worden vertroeteld. “Alles wordt hen voorgeschoteld. Ouders betalen hun studie, geven zakgeld en blijven vaak financieel steunen, ook als ze volwassen zijn. Hoe leren ze dan zelfstandig zijn?”

Over haar eigen kinderen en kleinkinderen laat ze weten dat zij anders zijn opgevoed. “Natuurlijk hielp ik hen soms, maar ik gaf ze ook de kans om bij te dragen. Mijn zoon wilde een brommer op zijn zestiende. Prima, maar hij moest de helft zelf betalen. Zo leerde hij geld waarderen.”

Gezinsdiscussies

Thea’s uitgesproken gedachten leiden soms tot onenigheid in de familie. “Mijn kleinkinderen vinden me ouderwets. Ze zeggen dat ik de huidige moeilijkheden niet begrijp, met dure huurprijzen en weinig banen. Maar dat is niet terecht. Elke generatie heeft zijn eigen uitdagingen. Wij hadden het vroeger ook niet altijd makkelijk.”

Ze begrijpt wel dat de tijden zijn veranderd. “Alles is duurder geworden, dat klopt. Daarom is het juist belangrijk om met geld om te leren gaan en keuzes te maken. Je kunt niet luxe leven als je nog aan het begin van je loopbaan staat.”

Een boodschap aan jongeren

Thea wil niet dat haar woorden verkeerd worden geïnterpreteerd. “Ik zeg niet dat alle jongeren lui zijn. Er zijn zeker jongeren die keihard werken. Maar vaak missen ze als groep doorzettingsvermogen en discipline om echt iets op te bouwen.”

Haar advies aan jongeren is simpel: “Stop met klagen en zet je schouders eronder. Neem verantwoordelijkheid, werk hard en waardeer wat je al hebt. Niets komt vanzelf in het leven, maar dat maakt het juist waardevol als je iets bereikt.”

Wat denk jij?

Wat is jouw mening? Heeft Thea gelijk, of is haar kijk te ouderwets? Zijn jongeren tegenwoordig echt verwend, of leven we in moeilijke tijden? Deel je gedachten op onze Facebookpagina en doe mee aan het gesprek!