Wil je wat kilo’s kwijt? Kies je dan voor brood of crackers voor het beste resultaat? Dit is een veelgestelde vraag als je bezig bent met afslanken en gezonder eten. Veel mensen neigen naar crackers of rijstwafels, omdat ze denken dat brood dik maakt. Maar is het echt gezonder en beter voor je lijn om brood te vervangen door bijvoorbeeld crackers of rijstwafels?
Het is essentieel om de voedingswaarde van wat we eten goed onder de loep te nemen. Er zit vaker meer achter dan je denkt en gangbare aannames kunnen misleidend zijn. Laten we daarom de feiten eens goed bekijken in deze discussie over brood versus crackers of rijstwafels!
Volgens het Voedingscentrum is het in feite beter om te kiezen voor volkorenbrood. Dat komt omdat crackers meestal minder vezels hebben dan een plakje brood, en rijstwafels amper vezels bevatten.
Vezels zijn super belangrijk voor ons lichaam en helpen enorm als je bezig bent met je gewicht. Ze geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar snacks grijpt. Ook ondersteunen ze een gezonde stofwisseling.
Naast het lage vezelgehalte, bevatten crackers vaak ook verzadigde vetten. Volkorenbrood daarentegen bevat heel weinig van dit ongezonde vet. Rijstwafels hebben weliswaar ook een laag vetgehalte, maar bieden nauwelijks voedingswaarde, waardoor ze als een ‘lege’ snack worden gezien.
Kortom, als je wilt afvallen en tegelijkertijd een vol gevoel en een goede stofwisseling wilt behouden, is een sneetje volkorenbrood de beste keuze. Dit onderstreept het belang van kritisch kijken naar wat voeding echt biedt in plaats van af te gaan op aannames.