Dit jaar wordt er een overvloed aan olie verwacht: Ontdek wat dit voor ons betekent

De wereld gericht op een overvloedig oliejaar

De komende tijd voorziet het Internationale Energieagentschap (IEA) dat er een olieoverschot op de wereldmarkt zal komen. In hun nieuwste rapport geven ze aan dat de olieproductiecapaciteit tegen 2030 fors hoger ligt dan de vraag. Deze overmatige capaciteit komt niet alleen door nieuwe investeringen in olieproductie, maar ook door een verminderde vraag naar olie. De volgende jaren zal het olieverbruik nog iets toenemen, maar het IEA verwacht dat dit na 2029 zal stagneren. De maximale vraag naar olie zal ongeveer 106 miljoen vaten per dag zijn, terwijl het aanbod naar verwachting stijgt naar 114 miljoen vaten per dag. Dit resulteert in een overschot van zo’n 8 miljoen vaten per dag, wat sinds de coronacrisis ongeëvenaard is.

Ontwikkelingen in de autowereld en werkgewoonten

De opkomst van elektrische auto’s is een van de belangrijke factoren voor de dalende olievraag. Naar schatting zullen er dit jaar wereldwijd 17 miljoen elektrische auto’s worden verkocht, terwijl dat er vorig jaar 14 miljoen waren. Bijna 20% van de verkochte auto’s zal elektrisch zijn. Vooral in China groeit de markt in rap tempo; vorig jaar was 60% van de wereldwijde verkoop afkomstig uit China. Europa volgt met 25%, en de VS met 10%.

 

Verwachtingen en Toekomstperspectieven

De snelle groei van elektrische voertuigen versnelt de afname van fossiele brandstofvraag, waaronder olie. Elektrische auto’s winnen wereldwijd snel terrein, vooral in China, een hoofdrijder in de wereldwijde verkoop. Hierdoor denken deskundigen dat de mondiale olievraag zal stabiliseren, ondanks de groter dan verwachte olieproductiecapaciteit richting 2030.

Een andere factor die de olievraag beïnvloedt, is de toename van thuiswerken. Bedrijven zijn na de pandemie vaker bereid flexibel te werken, wat het woon-werkverkeer vermindert en de vraag naar brandstof voor transport naar beneden haalt. Grote steden zoals Londen en New York zien daardoor minder pendelaars en minder brandstofgebruik.

Invloed op de Olieprijzen en Economische Effecten

Een overmaat aan olieproductie kan druk uitoefenen op de olieprijzen. Wanneer de productie groter is dan de vraag, kan het zijn dat oliebedrijven de prijzen moeten verlagen. Dit kan gevolgen hebben voor de wereldeconomie, met schommelende marktprijzen als mogelijk effect. Voor ondernemingen en landen die sterk afhankelijk zijn van olie-export, kunnen er uitdagingen ontstaan om hun inkomsten stabiel te houden.

Reacties van Energiebedrijven en Overheden

Verschillende oliebedrijven en overheden bereiden zich al voor op de veranderingen in de energiemarkt. Er wordt geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen en nieuwe bedrijfsmodellen om op lange termijn veerkrachtig te blijven. Ook richt het overheidsbeleid zich meer op duurzaamheid en hernieuwbare energie, om zo minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Kortom, de verschuiving naar duurzame energie en de stijging van elektrische voertuigen brengen grote veranderingen in de wereldwijde oliesector teweeg. De aankomende jaren zullen vermoedelijk meer innovaties en aanpassingen laten zien, met significante economische en ecologische effecten.