Eindelijk duidelijk: daarom heeft je koffiefilter ribbeltjes en zo proef je het verschil

Zet je vaak koffie met een filter? Dan zijn je vast die ribbeltjes langs de rand van het filter opgevallen. Heb je je weleens afgevraagd wat ze precies doen? Het lijkt misschien een stylistisch detail, maar die kleine plooien hebben een belangrijke rol – eentje die meteen invloed heeft op de smaak van je bakkie.

De ribbels – ook wel vouwen of plooien – creëren een luchtkanaaltje tussen het filter en de wand van de houder. Zonder die structuur zou het papieren filter, zodra je heet water over de gemalen koffie giet, vacuüm tegen de houder trekken. Daardoor vertraagt de doorstroming of komt die zelfs stil te staan, met als gevolg overextractie: te bittere, te krachtige koffie met een wrange nasmaak.

Omdat er ruimte blijft tussen papier en houder, kan het water soepel en gelijkmatig door het koffiedik stromen. Zo verloopt de extractie beter en krijg je een vollere, mooi uitgebalanceerde smaak.

Die plooien maken het filterpapier bovendien steviger, waardoor het tijdens het zetten minder snel inzakt of scheurt – extra fijn bij handmatig opgieten, zoals met een V60 of een Chemex.

Dus de volgende keer dat je het filter vouwt of in de houder zet, weet je: die ribbels zitten er met een reden. Ze zorgen voor constantere, betere koffie – elke keer weer.