Gemeentebelastingen omhoog in 2025: Zoveel gaat het je kosten!
Het lijkt wel alsof 2025 wordt gezien als het jaar waarin gemeentes hun spaarpotje flink willen aanvullen. Gemeenten hebben namelijk besloten de belastingen te verhogen, wat ervoor zorgt dat huiseigenaren een klap voor hun portemonnee kunnen verwachten. De gemiddelde stijging van 4,8 procent klinkt misschien niet schokkend, maar dit betekent toch een extra 45 euro op de jaarlijkse rekening. Dat is bijna genoeg om die lekkere zak chips te laten staan. De brandende vraag blijft: waar gaat dat geld eigenlijk naartoe? Hint: het is niet voor drankjes tijdens vergaderingen van de gemeenteraad.
De verschillen in woonlasten tussen gemeentes zijn flink. Gemiddeld gaat een huiseigenaar in 2025 zo’n 995 euro aan gemeentebelastingen neertellen, wat 45 euro meer is dan in 2024. Maar niet overal is men zo vriendelijk voor je portemonnee. In enkele gemeentes, zoals Reusel-De Mierden, Barendrecht en Druten, gaan de kosten behoorlijk omhoog, met stijgingen van 10 tot 17 procent. Voor sommige huishoudens betekent dit een toename van wel 180 euro. Maar er zijn ook gemeenten waar de stijgingen beperkt zijn, hoewel die zeldzaam zijn.
Waar Gaat Het Geld Naartoe?
Een van de grootste kosten in de gemeentebelastingen blijft de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze belasting, bedoeld voor bijvoorbeeld het onderhoud van wegen en straatverlichting, stijgt gemiddeld met 5,1 procent en komt uit op 391,39 euro. Toch zijn er gemeentes waar de stijgingen flink hoger liggen. In Renkum stijgt de OZB bijvoorbeeld met maar liefst 39 procent, geen tikfout. Ook Albrandswaard en Schiermonnikoog hebben forse verhogingen. Gelukkig zijn er wat uitzonderingen; in Boekel en Dongen gaan de kosten zelfs iets omlaag.
Niet alleen de OZB, maar ook andere heffingen stijgen. De afvalstoffenheffing bijvoorbeeld stijgt gemiddeld met 5,1 procent naar 351,78 euro in 2025. In Rhenen zullen bewoners maar liefst 30,7 procent meer betalen voor afvalverwerking, wat neerkomt op gemiddeld 430 euro per huishouden. En dan is er ook nog de rioolheffing, die gemiddeld met 4 procent stijgt naar 255,35 euro. In Overbetuwe worden eigenaren geconfronteerd met een flinke stijging van bijna 39 procent.
Wat Betekenen Deze Stijgingen Voor Jou?
De vraag die bij velen leeft is wat deze stijgingen voor hen gaan betekenen. Dit hangt sterk af van waar je woont. Terwijl sommige gemeentes de lokale belastingen redelijk weten te houden, zullen de meeste huishoudens toch hogere kosten moeten verwachten. Het is slim om de gemeentebegroting in de gaten te houden. Dit kan je meer inzicht geven waar je geld naartoe gaat. Of je nu in een dure of minder dure gemeente woont, een goed gesprek met je lokale bestuur kan nooit kwaad. Misschien kom je er dan eindelijk achter waarom de lantaarnpalen in jouw buurt zo vaak lijken te knipperen.