Ontdek waarom Duitse supermarkten tot drie keer goedkoper zijn en waarom je er zou moeten winkelen!

Minder Acties

In Duitsland zijn er minder aanbiedingen. De producten zijn daar sowieso goedkoper, met af en toe een tijdelijke korting. “In Nederland zijn mensen gek op aanbiedingen,” zegt Molenaar. “Maar hierdoor zijn de gewone prijzen vaak hoger.”

Aankooprestricties

Ten slotte leggen fabrikanten bepaalde koopbeperkingen op. Ze willen dat supermarkten het product in het eigen land aankopen. Zo is Coca-Cola goedkoper in Duitsland, maar Nederlandse supermarkten moeten het in Nederland inkopen. Ze zijn verplicht het via het Nederlandse hoofdkantoor van de drankmerken te halen.

Supermarkten kunnen niet zomaar over de grens inkopen. “Volgens de EU-regels moeten artikelen die in Nederland worden verkocht, ook een Nederlands etiket hebben,” zegt Molenaar.

De Europese Commissie schat dat consumenten door deze restricties jaarlijks zo’n 14 miljard euro extra betalen aan boodschappen. Lagere BTW en accijnzen in Duitsland zorgen voor lagere prijzen, vooral op basisgoederen zoals drank en rookwaren. Dit maakt winkelen in Duitsland aantrekkelijk voor grensbewoners.

Conclusie

Meer concurrentie in Duitsland zorgt voor scherpere prijzen doordat de supermarkten strijden om klanten aan zich te binden. Grotere inkoopkracht en minder aanbiedingen houden de tarieven laag.

Door de door fabrikanten opgelegde inkooprestricties is het voor Nederlandse winkels lastig om goedkopere producten uit Duitsland te halen, waardoor de prijzen hier hoger blijven.

Het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland kan vrij groot zijn. Voor veel mensen is dat een goede reden om hun boodschappen in Duitsland te doen, vooral voor producten zoals drank en schoonmaakmiddelen.

De EU-regels voor etikettering maken het moeilijker om voordelige alternatieven uit het buitenland te importeren, wat de prijzen in Nederland opdrijft.

Door de verschillende elementen die bijdragen aan de lagere prijzen in Duitsland kunnen Nederlanders profiteren van grensshoppen. Dit is vooral gunstig voor grotere aankopen en bulkproducten. Inzicht in waarom deze prijsverschillen bestaan, helpt consumenten om betere keuzes te maken en te besparen op de boodschappen.