De donkere kant van bamboe textiel
Op veel labels van bamboe kleding staat dat het ecologisch verantwoord, duurzaam en gecertificeerd is. Toch vond het programma Keuringsdienst van Waarde een ander verhaal. Het blijkt namelijk niet eenvoudig om van harde bamboestengels zachte vezels te maken zonder chemische hulp.
Om van bamboe textiel te maken, is een intensief proces nodig. Dit kan alleen met behulp van een chemisch viscose-proces dat de harde stengels omzet in een zachte pulp. Van deze pulp worden dan draden gesponnen en daaruit wordt kleding gemaakt. Eén van de belangrijkste chemicaliën in dit proces is koolstof disulfide.
Deze chemische stof is behoorlijk schadelijk. Bij blootstelling kun je geheugenverlies en verlammingen oplopen. Het is ook giftig voor dieren en schadelijk voor het milieu. Dat bamboe textiel zoveel chemische hulp nodig heeft, zet vraagtekens bij de vermeende milieuvriendelijkheid.
Veel fabrieken in China houden zich ook niet aan strikte milieu- en veiligheidsrichtlijnen tijdens en na de productie van bamboe kleding. Het chemische afval wordt vaak zomaar gedumpt, wat voor ernstige vervuiling zorgt. Dit is iets wat de consument vaak niet weet.
De claims over antibacteriële eigenschappen, hypoallergene kenmerken en duurzaamheid van bamboekleding zijn dus vaak misleidend. Uiteindelijk blijkt die fijne zachte bamboestof helemaal niet zo milieuvriendelijk als wordt beweerd. Het is verstandig om kritisch te blijven voordat je bamboe kleding koopt.
(Bron artikel: Womanly)