Als je kijkt naar manieren om de energierekening omlaag te krijgen, komt het idee om maar één ruimte in je huis te verwarmen vaak voorbij. Zeker nu de verwarmingskosten zo hoog zijn, lijkt het aantrekkelijk om bijvoorbeeld alleen de woonkamer lekker warm te houden. Maar is dit echt de beste aanpak? Het blijkt dat deze werkwijze niet zonder nadelen is en niet altijd de gewenste besparing met zich meebrengt.
Norbert Endres, een expert op het gebied van energie van de Consumentenbond in Beieren, legt uit dat enkel één kamer verwarmen niet altijd de beste oplossing is. “De warmte kan gemakkelijk naar de koudere ruimtes ontsnappen, vooral als je de deuren open laat staan,” zegt hij. Hierdoor moet de verwarming extra hard aan de slag om de ruimte warm te houden, wat juist kan leiden tot meer energieverbruik in plaats van minder.
Wat gebeurt er als je maar één kamer verwarmt?
Behalve dat de energiekosten mogelijk stijgen, kan alleen één kamer verwarmen ook gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals schimmel. Als sommige ruimtes niet gebruikt en dus koud blijven, kunnen de muren en plafonds sneller afkoelen. Dit bevordert het ontstaan van schimmel. Schimmel kan nadelige effecten hebben op je gezondheid, zoals ademhalingsproblemen, allergieën en astma. Schimmelsporen blijven vaak lang in de lucht en kunnen gevaarlijk zijn voor wie al kwetsbaar is.
De Consumentenbond raadt daarom aan om in alle gebruikte ruimtes consistent te verwarmen. Het is belangrijk dat het temperatuurverschil tussen kamers niet te groot is, aangezien warme, vochtige lucht uit verwarmde kamers kan stromen naar koelere ruimtes. Daar condenseert het vocht en stimuleert schimmel.
De Consumentenbond geeft als advies dat je tijdens de koudere periodes je woon- en slaapruimtes minstens op 16 graden moet houden. Voor kleinere woonruimtes, zoals een studio, kan het verwarmen van één kamer voldoende zijn, maar meestal is het beter om meerdere kamers te verwarmen.
Een laatste aanbeveling is om deuren goed dicht te houden tussen kamers met verschillende temperaturen, zelfs als je het huis ventileert. Door de deuren gesloten te houden, voorkom je dat warme, vochtige lucht in koelere delen terechtkomt. Dit verkleint de kans op schimmel en zorgt ervoor dat je huis gezond blijft.
Onthoud dat een te simpele aanpak om energie te besparen, zoals alleen één kamer verwarmen, onverwacht kan leiden tot hogere kosten en gezondheidsklachten. Wat in eerste instantie een goede besparing lijkt, kan uiteindelijk zorgen voor onverwachte problemen. Volg de tips op om deze nadelige effecten te voorkomen.