Zeven redenen om je boodschappen voortaan in Duitsland te doen

Als je denkt dat alleen benzine en dagelijkse boodschappen goedkoper zijn bij onze oosterburen, vergis je je. Vooral drogisterij-artikelen zoals haarverf, opzetborstels en gezichtscrème zijn aanzienlijk voordeliger net over de grens. Vaak zijn de prijzen in Duitsland lager dan die in Nederland, zelfs wanneer Nederlandse winkels hun bekende ‘1+1’ acties hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa.

Kassa heeft dertien A-merkproducten vergeleken bij Kruidvat in Nederland en DM in Duitsland. Bij DM waren de prijzen voor dezelfde producten gemiddeld de helft lager dan bij Kruidvat. Kassa rekende 161,69 euro af bij Kruidvat, maar slechts 73,75 euro bij DM.

Een voorbeeld: voor vier Oral B opzetborstels betaal je in Nederland bij Kruidvat 27,99 euro, maar bij DM in Duitsland kosten ze slechts 13,45 euro.

Prijsverschillen in Context

Zelfs als je rekening houdt met Kruidvat’s ‘1+1’-promoties, blijft Duitsland gunstiger. Een mandje dat in Nederland 159 euro kost, betaal je bij DM slechts 116,35 euro voor.

In Nederland zijn drogisterijen grootverbruikers van acties zoals ‘1+1’, omdat ze weten dat klanten hier massaal op afkomen. Volgens de Consumentenbond zijn deze acties goed voor bijna 60% van de omzet van drogisterijen. Liza Luesink, consumentenpsycholoog, legt uit dat het woord ‘gratis’ ons onbewust aantrekt, zelfs als een 50% korting hetzelfde zou zijn.

De Consumentenbond waarschuwt dat zulke acties soms misleidend zijn, en heeft daarom om strengere regelgeving gevraagd. Toch vinden winkels creatieve manieren om regels te omzeilen. Joyce Donat van de Consumentenbond zegt dat winkels altijd manieren vinden om klanten te verleiden met aantrekkelijke deals.

Uit een peiling van Kassa blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders weleens de grens oversteekt voor boodschappen. Van de 2500 deelnemers winkelt 65% regelmatig in Duitsland, vooral voor dagelijkse producten en drogisterij-artikelen. Hiermee besparen ze vaak meer dan 50 euro per bezoek.

Zelfs als je van Utrecht naar Emmerich met een gemiddelde benzineauto rijdt, ben je na het tanken bij terugkeer nog steeds 20 euro goedkoper uit.

Volgens Follow The Money zijn de prijsverschillen deels te wijten aan de hogere inkoopkosten vanwege Nederland als kleinere markt. Door de beperkte markt hier, kunnen fabrikanten hogere prijzen vragen. Ook logistieke uitdagingen zoals verschillen in verpakking en talen maken import lastiger.

Producenten zien Europa vaak als een lucratieve regio. Dankzij hogere winstmarges kunnen ze investeringen elders inzetten. Grote fabrikanten hebben vaak afspraken met winkels over schapruimte en promoties, wat kleinere spelers buitenspel kan zetten.

Hoewel de Europese Commissie optreedt tegen fabrikanten die de regels overtreden, blijft handhaving ingewikkeld. Zo kreeg AB InBev een boete van 200 miljoen euro voor oneerlijke handelspraktijken in België. Mondelēz werd bijna 340 miljoen euro beboet voor marktverstoring.

Als je wilt besparen, adviseert de Consumentenbond online prijzen te vergelijken of naar discounters te gaan. Ga je toch naar de drogist? Let dan goed op aanbiedingen, en als je dicht bij de grens woont, overweeg dan eens de Duitse winkels voor betere prijzen.

(Bron artikel: Kassa)