De juiste manier om knoflook aan je gerechten toe te voegen en waarom iedereen het verkeerd doet!

Wanneer voeg je knoflook toe tijdens het koken? Hier is hoe je het goed doet, want de meeste mensen gaan de mist in!

Hoe bereid jij knoflook wanneer je aan het koken bent? Vaak lees je in de recepten dat je eerst ui en knoflook samen moet bakken voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Doe jij dat ook altijd zo? Misschien moet je dat eens anders aanpakken. Volgens knoflookteler Kees Huijbrechts pakken we het verkeerd aan, zo vertelt Margriet.

Ondanks dat in veel recepten wordt aangeraden om eerst ui en knoflook te bakken, moet het volgens Kees anders.

Knoflook en je gezondheid

Dat knoflook talloze gezondheidsvoordelen heeft, is bij velen wel bekend. Het versterkt je immuunsysteem, houdt muggen op afstand, doet je huid goed en kan haaruitval tegenwerken. Dit zijn slechts een paar van de voordelen van knoflook. Kees Huijbrechts beaamt dat knoflook bijzondere geneeskrachtige eigenschappen heeft. “Een vriendin van ons had laatst last van een koortslip. Ik stelde voor dat ze de plek een paar keer per dag met knoflookvocht aanstipte. De dag erna was de koortslip verdwenen.”

De geneeskracht van knoflook

De gezonde eigenschappen van knoflook komen door allicine, een krachtig antibioticum dat werkt tegen diverse bacteriën. Wanneer je een knoflookteen breekt, snijdt of perst, komt allicine vrij. Toch heeft allicine een laag kookpunt, wat betekent dat het snel verdampt bij verhitting. “Bij het verwarmen vervliegt dit heilzame stofje snel en knoflook verbrandt heel snel. Daarom is het beter om knoflook pas op het allerlaatste moment toe te voegen, net zoals je dat met verse kruiden als peterselie en koriander doet,” legt Kees uit.

Het geheim is dus om knoflook pas later in je gerecht te verwerken, zodat je optimaal kunt profiteren van de gezondheidsvoordelen die knoflook biedt. Hierdoor blijft allicine bewaard en haal je het maximale uit dit gezonde ingrediënt.

Volg dit simpele advies op en je zult zien dat niet alleen de smaak van je gerechten verbetert, maar dat je ook geniet van de vele gezonde eigenschappen van knoflook. Dus de volgende keer dat je aan het koken bent, denk er even over na voordat je de knoflook in de pan doet.