Man eet verlopen voedsel om versheid te bewijzen met verrassende resultaten

Geld besparen is iets wat veel gezinnen proberen, vaak met dingen als kortingsbonnen of minder uitgeven aan onnodige dingen. Maar wanneer het op eten aankomt, dat is een ander verhaal. Een jonge social media influencer heeft een bijzondere manier bedacht om te besparen: hij eet namelijk voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is. Door dit te doen, bespaart hij niet alleen geld, maar helpt hij ook voedselverspilling verminderen.

Gavin Wren heeft via sociale media aandacht getrokken vanwege dit onderwerp. Hij laat zien hoe hij voedsel consumeert dat al over de datum is, en deelt die ervaringen met zijn volgers. Het idee is simpel: voedsel dat nog prima te eten is, niet zomaar weggooien. Bij een van zijn experimenten opende hij een pak kaas dat al vier maanden over de datum was, nam een hap en vond het niet alleen nog goed, maar ook anders smaken dan de week ervoor.

Behalve te bezuinigen hoopt Gavin ook een verandering in perceptie over voedselverspilling teweeg te brengen. Hij denkt dat als we stoppen met het weggooien van goed voedsel, we een stap vooruit kunnen zetten in het bestrijden van voedselverspilling.

Gavin benadrukt wel dat het niet altijd veilig is om zijn voorbeeld te volgen. Zijn avonturen, hoewel interessant, brengen risico’s met zich mee. Het doel van zijn video’s is niet om anderen te overtuigen om bedorven voedsel te eten, maar eerder om het gesprek over voedselverspilling te openen.

In zijn vele experimenten heeft Gavin verschillende keren dingen gegeten die over de datum waren, zoals melk die al 41 dagen oud was en yoghurt die 43 dagen oud was. Ook al verandert de smaak van voedsel na de houdbaarheidsdatum, hij is nog nooit ziek geworden van deze avonturen.

Toch was er een keer een uitzondering. Na het eten van spinazie die over de datum was, kreeg Gavin voedselvergiftiging. De spinazie zag er al niet geweldig uit, maar hij dacht dat het wel goed zou zijn. Helaas kreeg hij al snel na het eten buikproblemen.

Gavin’s aanpak is misschien apart, maar het roept wel fundamentele vragen op over hoe we tegen voedselverspilling aankijken. Heb jij ooit iets gegeten dat over de houdbaarheidsdatum heen was om verspilling te voorkomen? Wat denk je van zijn ongebruikelijke aanpak?