Frisse aperol spritz-cheesecake: sprankelende traktatie voor warme dagen

Wat gebeurt er als je een oldschool cheesecake koppelt aan de bruisende zomercocktail Aperol Spritz? Precies: een verfrissende, feestelijke en compleet onweerstaanbare Aperol Spritz-cheesecake. Een plaatje om te zien en bomvol smaak — perfect voor zonnige dagen, borrels of elk feestje.

Met een knapperige koekjesbodem, een zijdezachte vulling met een vleugje sinaasappel en een spiegelgladde Aperol Spritz-laag steel je gegarandeerd de show.

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 g digestive koekjes

  • 50 g roomboter

Voor de vulling

  • 400 g roomkaas

  • 350 g Griekse yoghurt (10% vet)

  • 150 ml slagroom

  • 100 g poedersuiker

  • ½ sinaasappel (sap en rasp)

  • 5 gelatineblaadjes

Voor de topping

  • 160 ml Aperol

  • 180 ml alcoholvrije prosecco

  • 5 gelatineblaadjes

Bereidingswijze

De bodem

  1. Vet de bodem van je springvorm dun in en leg er een vel bakpapier op.

  2. Smelt de roomboter in een pannetje. Maal de koekjes tot fijne kruimels met een keukenmachine of in een zak met een deegroller.

  3. Roer de kruimels door de gesmolten boter en verdeel over de vorm. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel.

De vulling

  1. Laat de Griekse yoghurt uitlekken in een zeef met een schone theedoek, zodat overtollig vocht weg kan.

  2. Week intussen de gelatineblaadjes in koud water.

  3. Klop de slagroom tot bijna stijf. Mix de roomkaas er kort doorheen.

  4. Schep de uitgelekte yoghurt, poedersuiker en sinaasappelrasp erbij en meng tot een egaal geheel.

  5. Verwarm het sinaasappelsap zachtjes in een steelpan. Knijp de gelatine uit en los de blaadjes één voor één op in het warme sap.

  6. Schenk dit bij de roomkaasvulling en meng kort door.

  7. Giet de vulling op de bodem en strijk glad. Laat minimaal 8 uur opstijven in de koelkast, liefst de hele nacht.

De topping

  1. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

  2. Verwarm de Aperol en prosecco zacht op het vuur. Roer de goed uitgeknepen gelatine erdoor tot alles is opgelost.

  3. Giet in een maatbeker en laat circa 15 minuten afkoelen in de koelkast.

  4. Schenk daarna voorzichtig over de cheesecake. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Genietmoment

En daar is ‘ie: romig als geen ander, met een sprankje van je favoriete zomerdrankje. Deze Aperol Spritz-cheesecake is een echte eyecatcher én gegarandeerde gesprekstarter.

👉 Wil je het stap voor stap zien? Bekijk de video!