Verbaasd: Vleesvervangers blijken minder gezond dan je verwachtte

De Nederlandse markt voor vleesvervangers

Onderzoek laat zien dat Nederlanders binnen Europa de grootste gebruikers van vleesvervangers zijn. Gemiddeld besteden we jaarlijks 17 euro per persoon aan deze producten. Vooral supermarkten zoals Aldi en Lidl hebben de verkoop van vleesvervangers zien stijgen door hun uitgebreide assortiment. In heel Europa is de consumptie van plantaardige vervangers vorig jaar zelfs verdubbeld.

Geen fan van voorverpakte vervangers

Voerman is echter geen liefhebber van voorverpakte vleesvervangers. “Die producten zijn vaak bewerkt en bevatten te veel toevoegingen. Zelfgemaakte burgers of extra groenten zijn veel gezonder. We eten sowieso te weinig groente, dus dat is een betere keuze,” zegt ze.

Voerman benadrukt dat er genoeg alternatieven zijn voor vleesvrije maaltijden. “Noten zijn bijvoorbeeld een geweldig alternatief. Ongezouten cashewnoten zijn een goed voorbeeld – ze helpen je om natuurlijke producten te integreren in plaats van bewerkte producten.”

Gezonde alternatieven

Iris Groenenberg, voeding- en gezondheidsexpert bij het Voedingscentrum Nederland, stemt hiermee in. Volgens haar zijn er volop gezonde alternatieven voor vlees. “Je kunt bijvoorbeeld eieren, peulvruchten of ongezouten noten gebruiken. Die zijn niet alleen goede vervangers, maar ook gezond.”

Richtlijnen voor gezonde vleesvervangers

Voor wie toch kant-en-klare vleesvervangers wil kiezen, heeft Groenenberg enkele richtlijnen. Om echt een volwaardige vleesvervanger te zijn, moeten deze producten voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en/of B12 bevatten. “De meeste vleesvervangers voldoen momenteel niet aan deze criteria, waardoor ze niet in de Schijf van Vijf staan,” zegt ze.

(Bron artikel: Eenvandaag.nl)