Eerst moeten we goed snappen wat er precies met ‘vervaldatum’ en ‘consumptiedatum’ bedoeld wordt. De houdbaarheidsdatum geeft aan tot wanneer de producent de beste kwaliteit garandeert. Na die datum kunnen de smaak en textuur wat veranderen, maar dat betekent niet automatisch dat de yoghurt bedorven is. Als je de yoghurt na de houdbaarheidsdatum nog goed bewaart, kun je hem meestal nog prima eten. Het blijft wel belangrijk om te kijken of het nog goed is voordat je het opeet.
Wist je dat uit onderzoek in Frankrijk blijkt dat je vrijwel alle soorten yoghurt een paar dagen na de houdbaarheidsdatum nog veilig kunt eten? Sommige soorten bleken zelfs na drie weken nog eetbaar te zijn! Vooral natuurlijke yoghurts kunnen langer goed blijven, met alle voedingsstoffen en melkfermenten erin die goed zijn voor je darmflora. Wat vooral verandert bij oudere yoghurt is de zuurgraad, wat de smaak kan beïnvloeden.
Als je echter na de houdbaarheidsdatum schimmel op de yoghurt ziet, dan is het echt beter om het weg te gooien. Schimmel kan voedselvergiftiging veroorzaken, met klachten als misselijkheid, braken, buikpijn, krampen, hoge koorts en soms zelfs uitdroging.
Wist je dat al?