Misschien ben je nog niet bekend met de term ‘oogmigraine’, aangezien veel mensen hier niet van op de hoogte zijn, maar toch hebben veel mensen er last van. Oogmigraine wordt vaak omschreven als ‘migraine zonder hoofdpijn’, waarbij de symptomen meestal tussen de 5 en 30 minuten duren. In die tijd kunnen verschillende visuele symptomen optreden, zoals flitsen of zwarte vlekken, zonder dat je hoofdpijn hebt. Hoewel oogmigraine niet gevaarlijk is, kan het wel erg vervelend zijn.
Oogmigraine kan voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen en tieners. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Zo’n aanval is meestal van korte duur en heeft geen blijvende effecten op het zicht. Het duurt vaak niet langer dan dertig minuten.
Deze migrainevorm presenteert zich vaak met visuele en soms neurologische symptomen, maar zonder hoofdpijn. De ongewone beelden die mensen met oogmigraine kunnen zien, omvatten:
- Een steeds groter wordende vlek met gekartelde randen.
- Geometrische vormen.
- Een trillend beeld (die lijkt op een waterig luchtspiegeling op een hete weg).
- Ruis of sneeuwbeeld (zoals een slecht tv-signaal).
- Een kortstondig zwart beeld. Donkere vlekken vergroten of hinderen ineens het zicht.
- Wazig zien.
- Geen kloppende hoofdpijn en misselijkheid, wat vaak voorkomt bij andere migrainevormen.
Hoewel oogmigraine vaak zorgt voor bezorgde momenten, richt het meestal geen langdurige schade aan. In zeldzame situaties kan er schade ontstaan aan het netvlies of de bloedvaten in de ogen. Blijvend gezichtsverlies komt zelden voor. Maar als je twijfelt, is een bezoek aan de dokter een goed idee. De arts zal vragen stellen over je klachten en je ogen onderzoeken.
Meestal zijn de aanvallen kort, waardoor medicatie of behandelingen vaak niet nodig zijn. Veel medicijnen werken pas tegen de tijd dat de oogmigraine al verdwenen is. Er zijn echter bepaalde risicofactoren die de kans op oogmigraine kunnen verhogen en die je beter kunt vermijden als je er vaak last van hebt:
- Aanhoudende stress.
- Bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade, kaas, alcohol en kunstmatige zoetstoffen.
- Lange tijd naar een scherm kijken of televisiekijken.
- Hoge bloeddruk.
- Gebruik van hormonale anticonceptie.
- Vooroverbuigen.
- Verblijf op grote hoogte.
- Uitdroging.
- Lage bloedsuikerwaarden.
- Extreme hitte.
- Stoppen met roken.
Probeer deze factoren te vermijden om de kans op een oogmigraine te verkleinen.