Verschil tussen witte en bruine eieren: Welke kies jij?

Het einde van het bruine ei

Bij het ontbijt zijn we gewend dat er een bruin ei op ons bord ligt. Maar dit gaat veranderen, omdat supermarkten de bruine eieren van hun eigen merken inruilen voor witte eieren. Het lijkt erop dat de dagen van het bruine ei geteld zijn. Binnenkort zullen we geen bruine eieren meer in de winkels zien. Maar wat is de reden achter deze omschakeling? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen bruine en witte eieren?

Witte eieren: voordeliger en milieuvriendelijker

Lidl was de eerste die bruine eieren uit de schappen haalde, en nu is de kans groot dat je bij Albert Heijn ook alleen nog witte eieren kunt kopen. De reden voor deze overstap heeft te maken met de kosten: witte eieren zijn voor boeren 9% goedkoper te produceren. Kippen die witte eieren leggen, hebben minder voer nodig, wat de productie voordeliger maakt.

Daarnaast hebben witte eieren een ecologisch voordeel. De kippen die deze eieren leggen, zijn efficiƫnter: ze leggen meer eieren en dat doen ze voor een extra periode van tien weken. Dit zorgt ervoor dat boeren minder vaak hun kippen hoeven te vervangen, wat duurzamer is.

Witte en bruine eieren komen van verschillende kippenrassen. Albert Heijn verkoopt nu al 80% witte eieren onder hun merk. Maar waarom zou je nu witte eieren boven bruine kiezen? Veel Nederlanders blijven trouw aan bruine eieren omdat ze denken dat die gezonder, diervriendelijker en lekkerder zijn.

Klik op volgende om door te gaan