Zijn pot- en blikgroenten net zo voedzaam als verse groenten? Ontdek de verrassende waarheid

De impact van BPA en etiketten

Bij voeding in blik kan het zijn dat er toevoegingen zijn zoals zout of suiker om de houdbaarheid te verlengen. Door goed naar het etiket te kijken, kun je zien of er extra ingrediënten in de conserven zitten.

Daarnaast kunnen conserven de stof Bisfenol A (BPA) bevatten. BPA wordt gebruikt in sommige kunststoffen en kan het hormoonsysteem beïnvloeden, maar het wordt ook gebruikt als coating in conservenblikken. Uit een Harvard-studie bleek dat mensen die vijf dagen lang soep uit blik aten, aanzienlijk hogere BPA-niveaus in hun urine hadden dan degenen die verse soep aten.

In Europa zijn er echter strenge regels over hoeveel BPA vanuit verpakkingen in voedsel kan terechtkomen, en er worden maatregelen genomen om het gebruik van BPA in verpakkingsmaterialen totaal te verbieden.

Duurzaamheid en keuzes

Conserven kunnen een duurzame keuze zijn. De groenten die gebruikt worden, zijn van de vollegrondsseizoenen, in tegenstelling tot de vaak milieubelastende kasgroenten. Hierdoor kunnen conserven een goede optie zijn wanneer een bepaalde groente buiten het seizoen is.

De keuze voor conserven kan daardoor helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoewel het tegenwoordig normaal is dat alle soorten groenten het hele jaar door beschikbaar zijn, hebben conserven het voordeel dat ze niet toegerekend kunnen worden aan energieverslindende verwarmde kassen of import.