Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?

Het verdwijnen van het traditionele eitje

Bij het ontbijt zijn we meestal gewend aan een bruin ei op ons bord. Dit gaat echter veranderen, aangezien supermarkten hun bruine huismerkeieren vervangen door witte. Het lijkt erop dat het tijdperk van het bruine ei voorbij is. Binnenkort zullen bruine eieren helemaal uit de winkels verdwijnen. Maar wat is eigenlijk de reden achter deze verandering? En hoe groot is het verschil eigenlijk tussen bruine en witte eieren?

Witte eieren: voordeliger en milieuvriendelijker

Lidl was de eerste die bruine eieren uit de schappen haalde, en nu kun je bij Albert Heijn waarschijnlijk ook alleen witte eieren vinden. De reden dat supermarkten overstappen op witte eieren ligt in de kosten: het produceren van witte eieren is voor boeren namelijk 9% goedkoper. Deze kippen hebben minder voer nodig, wat de productiekosten verlaagt.

Daarnaast hebben witte eieren voordelen voor het milieu. De kippen die witte eieren leggen, zijn efficiƫnter: ze leggen meer eieren en doen dit voor een langere periode van ongeveer tien weken. Dit betekent dat boeren minder vaak kippen hoeven te vervangen, wat de productie duurzamer maakt.

Witte en bruine eieren komen ook van verschillende kippenrassen. Albert Heijn verkoopt momenteel al 80% witte eieren onder hun huismerk. Maar waarom zou je kiezen voor een wit ei in plaats van een bruin ei? Veel mensen in Nederland zijn gehecht aan bruine eieren omdat ze denken dat deze gezonder, diervriendelijker en smaakvoller zijn.

Klik op volgende om verder te lezen